Ο Δημήτρης Μπερτσιμάς είναι καθηγητής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (Μ.Ι.Τ.) στον τομέα της Επιχειρηματικής Έρευνας και συνδιευθυντής του Κέντρου Επιχειρησιακής έρευνας του ίδιου Πανεπιστημίου, ένα από τα πιό σημαντικά κέντρα Επιχειρησιακής ‘Έρευνας στον κόσμο.
Γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη στις 3 Οκτωβρίου 1962. Μητέρα του η συμπολίτισσα μας δασκάλα Ασπασία Μπουντέρα – Μπερτσιμά και πατέρας του ο μηχανολόγος – ηλεκτρολόγος Γιάννης Μπερτσιάς. Έζησε στην Αλεξανδρούπολη τα πρώτα του παιδικά χρόνια. Από οκτώ χρονών έζησε στην Αθήνα και αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών το 1981. Συνέχισε τις σπουδές του στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου και αποφοίτησε το 1985.
Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο ΜΙΤ στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά και Επιχειρησιακή ‘Ερευνα, όπου πήρε το δίπλωμα Master fo Science το 1987 και το Διδακτορικό Δίπλωμα το το 1988. Την ίδια χρονιά έγινε Επίκουρος Καθηγητής στο ΜΙΤ και από το 1994 Τακτικός Καθηγητής σε ηλικία 32 χρόνων.
Έχει λάβει πολλά επιστημονικά βραβεία και διακρίσεις για την έρευνά του.
Το 1998 τιμήθηκε με το Βραβείο Μποδοσάκη και το 2005 εξελέγη μέλος στην στην Εθνική Ακαδημία των Μηχανικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, σε ηλικία 43 χρόνων, που είναι η πιό υψηλή διάκριση στην επιστημονική κοινότητα των ΗΠΑ.
Έχει γράψει τρία βιβλία που διδάσκονται σε πάνω από 50 Πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο, έχει δημοσιεύσει πάνω από 150 ΄άρθρα σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά και έχει επιβλέψει τη διδακτορική διατριβή 49 φοιτητών στο ΜΙΤ και σήμερα επιβλέπει τη διατριβή άλλων 12 φοιτητών.
Είναι παντρεμένος από το 1987 με την Γεωργία Περάκη, επίσης τακτική καθηγήτρια στο ΜΙΤ,
Ο Δημήτρης εξελέγη Πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το Δεκέμβριο του 2012.
Αυτός λοιπόν ο συμπατριώτης μας ο Αλεξανδρουπολίτης Δημήτρης Μπερτσιμάς αναδείχθηκε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του μεγαλύτερου Πανεπιστημίου της χώρας μας.
Συγχαρητήρια Δημήτρη, μας έχεις κάνει όλους περήφανους. Σου ευχόμαστε κάθε επιτυχία.
Νίκος Βουτσάς
« Πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα χρειάζεται ώθηση για ένα νέο ξεκίνημα, και ο χώρος των πανεπιστημίων είναι ένα βασικό πεδίο για την αλλαγή κατεύθυνσης της χώρας.
«Οφείλουμε να επιβραβεύσουμε τη δημιουργικότητα, να αναδεικνύοθμε το έργο των καθηγητών και φοιτητών του ιδρύματος.
Το πανεπιστήμιο πρέπει να εκτιμά τα παιδιά του. Αυτό χρειάζεται η Ελλάδα,
« Εμείς οφείλουμε να δουλέψουμε και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε οι νέοι άνθρωποι να μένουν στην Ελλάδα.
«Βασική επιταγή της Δημοκρατίας είναι η εφαρμογή των νόμων.
Αποσπάσματα από την συνέντευξή του στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012.